[volver al cuaderno central]

 

     

VERTISUB, SL.
Premio Barcelona de oficio emprendedora

. Vertisub, SL

Año de creación: 1989
Actividad: reparación y mantenimiento en estructuras inaccesibles
Presidente: Miquel Rodons, Pilar Almagro
Número de trabajadores: 48
Facturación: 400 milions (previsió 1998)
Teléfono: 93 580 39 78

 

Miquel Rodons
i Pilar Almagro:

“Som una petita empresa que ha començat totalment de zero, sense un capital familiar al darrere. Tot el que tenim és perquè ens ho hem guanyat. I estem en continu creixement. El 1997 vam facturar 273 milions de pessetes, i per al 1998 esperem facturar-ne 400. Però hem de vigilar. Una patinada i ens n’aniríem en orris. Per això preferim no treballar subcontractats per a grans constructores, que paguen a 180 dies més trenta (uns set mesos). Acceptar obres de cent milions de pressupost implica un risc molt elevat. Estem preparats per fer-ho, però preferim evitar-ho. Fa poc vam rebutjar restaurar el pont Vasco de Gama, a Lisboa. També preferim evitar els monuments arquitectònics. En general, la feina a fer és tanta que no surten a compte. Els clients que sí que funcionen són les empreses elèctriques, tèrmiques o nuclears, que paguen puntualment. I, dins de l’obra civil, seleccionem els edificis de Barcelona que ens interessen. Sovint treballem gratuïtament, com a forma de promoció. Des de maig d’aquest any tornem a col·laborar amb Barcelona, posa’t guapa. Els nostres plans d’expansió passen per introduir-nos a Portugal i al Marroc.”. "

Paletes escaladors

Un operari amb casc penjat de la torre de Collserola, un minúscul helicòpter sobrevolant la torre de comunicacions de Montjuïc, un escalador lligat al coll de Colom, a més de cinquanta metres de l’asfalt, ruixant la cara del monument portuari, un altre a la cúpula del Museu Dalí, un sobre la xemeneia d’una central tèrmica...

No és una empresa convencional. De les parets de la seu central de Vertisub pengen espectaculars fotografies amb les obres més importants realitzades. Només d’entrar ja te n’adones. L’ambient de treball és diferent. Les oficines estan decorades amb calidesa, emprant fusta de qualitat i molta atenció pels detalls. Els despatxos són oberts i els treballadors no sols riuen i criden d’una habitació a l’altra, sinó que fins i tot deixen anar alguna paraulota.

A Vertisub no els fan por les altures. L’empresa va ser fundada el 1989 per dos antics membres dels equips de rescat de la Generalitat. D’entrada, van pensar que els treballadors que millor s’adaptarien a una feina tan especialitzada serien escaladors i espeleòlegs. Però ben aviat es van adonar de l’error, i van anar a buscar professionals dels oficis que necessitaven. Era més fàcil ensenyar a escalar a un paleta o a un pintor que aconseguir que un escalador aprengués a pintar. "L’any passat ens va venir a demanar feina un escalador francès, campió del món, i no li vam donar feina", revela Pilar Almagro, la directora comercial.

En nou anys han fet coses de tot tipus, algunes més vistoses que altres. Almagro, però, recorda que la més dura va ser retirar tota la runa que hi havia a l’interior d’una xemeneia. "Hi havia tanta pols, l’ambient era tan irrespirable, que era com treballar sota aigua", recorda. D’entre les activitats més desagradables figura el rescat dels cossos sense vida de dos guàrdies civils en una cova de Mazarrón.

Altres feines, en principi senzilles, han portat molta cua. Per restaurar el campanar de la Catedral, una obra que fins llavors no s’havia pogut fer, van necessitar un mes. A falta d’altres mitjans, van haver de pujar a pes sis tones de sorra fins a dalt de tot. Això sí, durant unes setmanes els bars del voltant van haver de servir els cafès coberts perquè no s’omplissin de pols.

Malgrat tant treball d’altura i de profunditats, Servisub sols ha patit, com a accident més greu, el trencament d’una cama. Pilar Almagro explica que es consideren a si mateixos una empresa de seguretat. Per això tenen una declaració de principis, que entreguen a tots els clients i treballadors, en la qual es comprometen a respectar unes normes de funcionament intern. A més, estan sotmesos a la norma de control ISO-9002, una de les més exigents en la matèria.

Dins de la campanya Barcelona Activa, han aconseguit el premi a l’empresa model en creixement, consolidació i excel·lència.