[tornar al quadern central]

 

     

MULTINETEGES SCCL.
Premi a la nova generació

. Multineteges, SCCL

Any de creació: 1997
Activitat: manteniment i neteja a mà d'automòbils
Presidenta: Sandra Frigola
Nombre de treballadors: 5
Facturació: 3,5 milions (previsió)
Telèfon: 93 491 07 82

 

Sandra Frigola:

"Como no encontrábamos trabajo, nos lo inventamos. No nos importaba demasiado a qué dedicarnos. Lo que queríamos –como tantos jóvenes- era tener un empleo. Con 19, 19, 30, 37 y 40 años, no queríamos quedarnos en casa. Pensamos en montar una copistería, pero problemas relacionados con el local hicieron que nos decantáramos por el lavado de coches. Aportamos 250.000 pesetas cada uno y nos lanzamos a la aventura. Después de realizar, eso sí, un estudio de viabilidad."

Cotxes rejovenits

Fa temps que els cotxes no es netegen a mà. Els túnels automàtics fan ara la feina a la qual es dedicaven garatgistes i tot tipus de propietari de vehicle. Però entre tant autorentat com hi ha a Barcelona, ha sobreviscut una cinquena part de locals que segueixen donant llustre als cotxes amb la galleda plena d’aigua i la baieta escumejant. Multineteges és una d’aquestes supervivents.

Es tracta d’una cooperativa fundada per quatre noies -tres d’elles, germanes- i un noi. A més del parentiu -ell està casat amb una de les sòcies-, l’empresa té la peculiaritat que tots els socis són sords. Sandra, Rosario, Mercedes, Ana María i el noi es van conèixer en el Centre Recreatiu Cultural de Sords de Barcelona. Patien més que ningú el problema de l’atur.

Avui, el negoci funciona prou bé, malgrat el poc temps transcorregut. No tenien clients, però els van anar a buscar. A qui podia interessar rentar el cotxe per 2.500 pessetes quan la majoria de llocs costen 600? Doncs a bastant de gent. Els cinc emprenedors van elaborar una llista de 500 empreses que, en principi, podien estar interessades en els seus serveis, i els clients no van trigar a aparèixer.

L’havien encertada. Els tallers i les botigues de cotxes d’ocasió s’interessaven per Multineteges. El rentat més complet de Multineteges costa entre 15.000 i 20.000 pessetes, abrillantament del motor i neteja integral de tapisseries inclosos. És clar que, per aquest preu, ells es comprometen a donar una nova joventut al cotxe més tronat. Si més no, aparentment.

Amb sols un any d’experiència, els cinc socis estan a punt de cancel·lar el crèdit de cinc milions que havien sol·licitat i han rebut el premi de Barcelona Activa als empresaris més joves. Perquè poden ser sords, però s’han fet escoltar.

"Com que no trobàvem feina, ens la vam inventar. No ens importava gaire a què dedicar-nos. El que volíen -com tants joves- era tenir feina. Amb 19, 29, 30, 37 i 40 anys, no volíem quedar-nos a casa. Vam pensar a muntar una copisteria, però problemes de local ens van fer decantar pel rentat de cotxes. Vam posar 250.000 pessetes cadascú i ens vam llançar a l’aventura, després de fer, això sí, un estudi de viabilitat".