[tornar al quadern central]

 

     

VOLARE, SCCL.
Premi a l'empresa que trenca esquemes

. Volare, SCCL

Any de creació: 1995
Sòcies principals: Clementina Serrà, Montserrat Martínez
Activitat: serveis de restauració  mòbil
Nombre de treballadors: tres, més contractacions temporals
Telèfon: 93 674 67 67

 

Montserrat Martínez
i Clementina Serrà:

“Volare ofereix un servei superobert. Ens adaptem sempre a les necessitats del client, en lloc d’oferir-li un producte concret, fet i tancat. Tot ho fem a mida, des dels menús fins als horaris”. “Ens estem especialitzant en grups de treball. Volem formar part de l’equip que ens contracta. Cada vegada és diferent, és molt variable. Has d’estar informat de quina és la seva feina i com funciona: si s’ha de tallar l’aigua en algun moment, si necessiten un àpat únic o més aviat tenir menjar a l’abast per anar picant. Ara ja sabem com funcionen les coses. En un rodatge, per exemple, tot just quan arribes ja ho volen tot: cafè, esmorzar...”. “És bàsic poder cuinar al moment i servir immediatament, cosa que és molt diferent del ‘catering’ tradicional” "

Restaurant mòbil

El primer element d’aquesta història és un camió. Un camió-cuina de 12 metres de longitud creat per a l’Expo de Sevilla i sense explotar comercialment. El segon, la trobada entre una conductora de camions i una cuinera, ambdues en atur. El resultat ha estat Volare, un restaurant sobre rodes que es trasllada allà on ho demanen per servir menús preparats al moment.

Barcelona Activa ha premiat l’originalitat d’aquesta societat cooperativa que ha innovat el concepte de catering. Montserrat Martínez, conductora del vehicle i encarregada de l’organització, i Clementina Serrà, encarregada de la cuina, són les sòcies que la constitueixen juntament amb Anna Calvo, que s’ocupa del personal i del servei.

Quan van muntar Volare, van decidir ampliar el camió amb un remolc autoservei, equipat amb zona de magatzem, i una carpa-menjador –optativa– amb capacitat per 120 persones. A diferència del catering tradicional, que ofereix plats elaborats amb anterioritat, la gran basa de Volare és servir menjar acabat de fer, igual que en qualsevol restaurant, i preparat al camió de principi a fi. "És una cuina completa", explica Clementina Serrà. "Fins al punt que te n’oblides, que ets a un camió".

Tot i que la gastronomia mediterrània és la seva especialitat –de fet, fan publicitat com a Cuina mediterrània sobre rodes–, s’amotllen a les demandes de la clientela, tant si és "gastronomia hindú o xinesa", afirma Serrà. Els menús, com la resta de serveis, són a mida. La directriu de l’empresa és no descuidar cap detall, ni la mentalitat del client ni les característiques de la seva feina.

Clementina Serrà recorda que, a l’estiu del 95, Volare va ser contractada per la productora nord-americana Resorts Production Limited, encarregada del concert dels Tres Tenors al Camp Nou. "Els nord-americans –explica Serrà– estaven esgarrifats. ‘Per què mengen tant els catalans?", preguntaven. ‘Què és això d’un primer plat i un segon plat?’. Ells només volien un plat únic acompanyat d’un assortiment de crudités, i així ho vam fer".

Des que va iniciar les seves activitats a Fira Màgic (Sabadell), Volare ha treballat al campionat mundial de motociclisme a Montmeló (octubre de 1995 i setembre de 1996); al Mercat de Música Viva de Vic; a rodatges d’espots publicitaris i de dues sèries de televisió ("¿Para qué sirve un marido?" i "Vidas cruzadas", la seva feina més llarga, de quatre mesos de durada); a concerts com el d’U2 a l’Estadi Olímpic i a l’esmentat dels Tres Tenors o, més recentment, al Cirque du Soleil. A les seves estones lliures, Serrà i Martínez canvien els fogons i el camió per la bateria i el baix, que toquen al grup de pop-rock Barbarias.

Amb vista al futur, acaronen la possibilitat d’obrir el negoci a l’estranger. Fins ara, han rebut ofertes per treballar a ral·lis automobilístics de diferents païssos. I es plantegen estendre el seu radi d’acció a Europa promocionant la gastronomia mediterrània.