[tornar al quadern central]

 

     

ADHOC SYNECTIC.
Premi a la confiança mútua

. Adhoc Synectic, SA

Any de creació: 1987
Director general: Francesc Fabregat
Activitat: enginyeria de software en noves tecnologies
Nombre de treballadors: 20
Telèfon: 93 291 77 90

 

Francesc Fabregat:

"Els nostres clients demanen coses noves, poc usuals o difícils. Per això ens vénen a buscar quan no troben solucions estàndard al mercat".
"Ara ja passa menys, però els clients acostumen a dir coses com: ‘Això, IBM –per exemple– no ho té’. No es creuen que enginyeries locals i espavilades, que tenen per vocació o objecte de negoci les noves tecnologies, ofereixin productes que les grans firmes multinacionals encara no comercialitzen, almenys a Espanya. De totes formes, la gent valora cada cop més que l’expert que elabora la tecnologia estigui a prop seu. Tot és més senzill i més barat".
"Tinc problemes per trobar llicenciats amb un perfil adequat per incorporar a l’empresa. Hi ha poca gent disponible".
"Treballant amb la Universitat del País Basc, hem après a tenir sensibilitats recíproques. Sé que haig d’entendre que la universitat ha d’investigar més enllà del que a mi, en termes pràctics, m’interessa. I la universitat ha d’entendre que jo, com a empresari, tinc unes necessitats que no es poden deixar de banda".

Missions impossibles

A Francesc Fabregat, director d’Adhoc Synectic, li fascinen els reptes. Això explica en part la línia de treball de l’empresa. També explica per què Fabregat, tot just quan acabava d’aconseguir una plaça de funcionari, va optar per muntar amb tres socis una enginyeria de software en noves tecnologies. Personalment, aquest exprofessor universitari no sembla gens penedit. "Aquí no hi ha qui s’avorreixi. Al matí som en una clínica oftalmològica i a la tarda en un registre mercantil. És molt estimulant".

Adhoc Synectic és una de les primeres empreses que es va engegar al viver de Barcelona Activa, ara fa una dècada. Mentre que la major part d’enginyeries de software es dedica a la informàtica de gestió –programes per a nòmines o comptabilitat–, Adhoc té un camp d’acció que abasta des de la lectura automàtica fins a sistemes de predicció i optimització. La seva és una especialització a resoldre problemes molt específics –"rars", segons Fabregat–, als quals no donen resposta els productes informàtics habituals. Gairebé missions impossibles, vaja.

"El client arriba a nosaltres quan no troba ofertes alternatives", explica el director d’Adhoc. "I això és una provocació. Som com una mena de fanfarrons. Tenim la tendència innata d’imaginar possibilitats, de veure quina tecnologia podria solucionar un problema. De vegades dubtes que es pugui resoldre, però sí que intueixes formes d‘atacar-ho. També és veritat que no entrem en problemes dels quuals no sabem res. I moltes vegades no treballem sols, sinó en col·laboració amb la universitat".

L’empresa acaba de desenvolupar un sistema per optimitzar la distribució de benzina mitjançant transport de superfície, "un cas molt complex: parlem de milions de rutes possibles", explica Fabregat. També han creat un programa de predicció dels ritmes de pluja, fet a partir d’una petició d’estudi de Clavegueram de Barcelona, SA (CLABSA), i que han elaborat amb la Universitat del País Basc.

Als seus inicis, Adhoc Synectic va ser pionera de la digitalització mètrica de xarxes de distribució de serveis: aigüa, electricitat, clavegueram i ara cable, si guanya el concurs convocat per Cable i Televisió de Catalunya (pendent de ressolució en el moment de tancar aquest número de B.MM). Una altra especialitat de la companyia és la lectura automàtica, un sistema que permet, a partir d’una imatge escanejada, introduir al disc dur els textos que hi ha a la imatge, prèvia lectura de l’ordinador.

"És un problema que odio cordialment, perquè no l’acabes mai", assegura Fabregat. "Els ordinadors encara lletregen, són analfabets funcionals". Actualment, el Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils utilitza el programa de lectura d’Adhoc per introduir als seus ordinadors els balanços de totes les empreses espanyoles.