[tornar al quadern central]

 

     

FUNDACIÓ PRISBA.
Premi a l'empresa oberta

. Fundació Prisba

Any de creació: 1992
Activitat: servei extern de bugaderia
Projectes singulars: la societat reinverteix els beneficis en obra social
President: Pilar Mercadé i Nubiola
Nombre de treballadors: 6 fixos, 4 treballadors externs i 10 voluntaris
Facturació: 31 milions (1997)
Telèfon: 93 310 23 54

 

Pilar Mercadé:

“Treballem amb criteris empresarials. Volem posar fi a aquell pensament segons els qual, per ajudar la gent amb pocs recursos, tot s’hi val. Pretenem, si no ser competitius, sí ser competents; tenir una clientela i oferir-los el millor. Tradicionalment, quan es pensava en la gent amb pocs recursos, es deia: ‘aquesta cadira ja servirà’. Però no n’hi ha prou. Si a qualsevol persona li agrada que un local sigui net i maco, per què a elles no? Que no són igual de persones? Amb criteris empresarials aconsegueixes més qualitat esmerçant-hi menys recursos. També l’estètica s’ha de cuidar. No es poden deixar les coses de qualsevol manera. És una de les coses que vaig aprendre en un curs de dones emprenedores que vaig fer a través de Barcelona Activa. Allà vaig adquirir la seguretat i els coneixements tècnics que em mancaven. I fixa’t ara, la facturació de la bugaderia s’incrementa un 30% cada any. Per mi és una gran satisfacció. Sóc inquieta i m’agrada plasmar en la realitat les meves idees. Però, sent dona, resulta més difícil. D’entrada, crees reticències, encara que a la llarga et fan més cas, perquè saben que el teu esforç ha estat més gran”. "

Rentar i planxar

"Saps una de les coses més maques que m’han dit? Va ser fa quatre anys, quan la senyora Maria, una àvia del barri, em va dir: ‘Sembla mentida que funcioni un local com aquest. És la primera cosa normal i bona que he rebut en noranta anys".

La primera cosa normal i bona que he rebut en noranta anys. A Pilar Mercadé, alma mater de Prisba, se li van quedar gravades aquelles paraules. Era la millor recompensa que podia tenir aquesta exfarmacèutica després de sis anys d’esforços i de lluita, sovint solitària, per ajudar els altres.

Mercadé va posar en marxa una fundació sense afany de lucre que és moltes coses al mateix temps: bugaderia, centre de dia, llar d’avis, esplai, menjador comunitari, oficina d’ocupació... I, a partir de setembre, també botiga de roba de segona mà i franquícia de bugaderies.

Prisba va arrencar el 1992 a l’ombra dels focs artificials olímpics. Pilar Mercadé va veure la necessitat de dotar de servei de bugaderia i dutxes la gent gran sense recursos. "I és que, per més que sembli contradictori, a la fi del segle XX el 70% dels habitatges vells de Ciutat Vella no tenen encara dutxa", revela.

La idea era tan simple com oferir uns serveis bàsics a homes i dones d’entre 80 i 90 anys del barri de Santa Caterina, i que els paguessin a un preu simbòlic. "Però que els paguessin, perquè la beneficència per si sola no aporta res al beneficiat si no s’ensenya a valorar-la. La beneficència, entesa com a tal, tendeix a perpetuar les condicions dels afectats", argumenta Mercadé.

A més del servei de bugaderia a 500 pessetes la rentadora, Prisba va muntar una llar de dia. El petit local del carreró Cecs de Sant Cugat funciona com a residència d’una vintena d’avis i àvies que arriben a través d’Atenció Primària de l’Ajuntament i de Caritas. Homes i dones que, en alguns casos, viuen sols amb pensions que a penes arriben a les 35.000 pessetes. Gent molt fràgil per la qual Prisba, fins i tot, vetlla per les seves medicines.

La crisi de 1994 també va afectar institucions com Prisba. La congelació de les subvencions institucionals va obligar a cercar noves vies de finançament. Es va reconvertir la bugaderia en una empresa. I així va ser com van arribar els plans expansius actuals. La fundació competeix avui amb empreses privades operant amb els mateixos preus, però oferint, segons Mercadé, un plus de qualitat i un valor que és fora de l’abast dels altres: és el plus de solidaritat, que diu ella, "el fet de saber que estàs ajudant gent que ho passa malament".

Sembla que el projecte marxa prou bé. Han aconseguit una subvenció de la Fundació "La Caixa" i que Lluís Bassat els dissenyés el nou logotip. Els plans de Prisba passen per iniciar noves activitats i vendre la idea a altres particulars o institucions. Més d’un ajuntament ja s’hi ha interessat.