[tornar al quadern central]

 

     

HEVAC AMBIENT.
Premi a l'empresa verda

. Hevac Ambient, SL

Any de creació: 1993
Activitat: eliminació de residus, tractament avançat, reciclatge, valoració i depuració
President: Ramon Adalid
Nombre de treballadors: 6
Facturació: 100 milions (1997)
Telèfon: 93 401 98 94

 

Ramon Adalid:

“La nostra activitat és solucionar problemes de residus, un sector que en l’actualitat, al nostre país, com va passar a la resta d’Europa, té un potencial extraordinari. Insisteixo, però, que venem solucions a problemes de medi ambient, no màquines”. “El meu interès per Barcelona Activa neix amb la pròpia empresa. Volia aprofitar l’estructura que ells m’oferien, perquè no m’interessava tenir gaires treballadors. Jo, personalment, em considero més tècnic que comercial. D’entrada, no volia créixer massa. En el passat, ja vaig tenir una empresa amb 45 treballadors. Però el cert és que les circumstàncies t’obliguen a expandir-te. Has d’anar a fires i donar-te a conèixer, i, bé, ens ha funcionat força bé. Ara, després de tres anys, se’ns acaba el contracte amb Barcelona Activa, i ens establirem pel nostre compte, en un local de propietat, tot i que hi ha la possibilitat d’instal.lar-nos al Fòrum Nord”. "

Per un món més verd

La nostra és una societat de consum, i consum significa deixalles. Papers, plàstics, piles, olis, fustes... Entre 800 i 1.200 grams de brossa de tot tipus genera cada dia cadascun de nosaltres en la nostra activitat quotidiana, una producció que es multiplica per quatre en el cas dels malalts hospitalaris. De cada llit d’un hospital surten cada dia quatre quilos de material que ha de ser eliminat. Flors, revistes, capses de bombons, restes de menjar, tovalloles, xeringues, gases i restes d’intervencions quirúrgiques.

En el creixent mercat de l’eliminació de residus intervenen empreses com Hevac Ambient, societat fundada fa cinc anys per Ramon Adalid sota el paraigua de Barcelona Activa. Hevac anomena la seva feina "valoració i tractament de residus". En el cas de les deixalles hospitalàries, Hevac ja ha muntat set plantes d’esterilització i trituratge de residus per a hospitals. Aquesta és una forma d’eliminació que substitueix la incineració, en la qual Adalid té també una àmplia experiència.

Hevac és una empresa petita, amb sols sis treballadors, però amb una activitat diversa. En el camp del reciclatge, fan treballs insòlits per a la majoria de mortals. Un exemple seria separar el plàstic del coure del fil elèctric perquè cada material pugui ser reaprofitat. "Avui dia, no hi ha res que no sigui reciclable", apunta Adalid. Així, el que un dia va ser fil elèctric pot acabar convertit en una canonada o en una joguina.

Hevac va rebre precisament el premi de Barcelona Activa a l’empresa verda per descontaminar una fàbrica de Badalona que convertia teixits en plaques aïllants per a cotxes. Davant l’amenaça de tancament imminent de la planta, la indústria es va bellugar. Van buscar algú que eliminés la pudor, els fums i, sobretot, els gasos tòxics que emetien. Ramon Adalid ho va aconseguir, i el que va començar sent una experiència innovadora s’ha exportat a altres plantes que la societat té per a Espanya, França i Anglaterra.

Hevac també s’encarrega de destruir residus sòlids. Els teixits sintètics són tòxics, i una empresa del Prat del Llobregat es trobava diàriament amb el problema d’haver d’eliminar 500 quilos sobrers. En els últims tres anys, aquesta empresa s’ha estalviat haver d’eliminar més de quatre milions de quilos de material de rebuig. Com és possible que una indústria produeixi una quantitat tan exagerada de material que després hagi de llançar? Doncs molt senzill: resulta més econòmic que aturar la cadena de producció.

Avui, tot són avantatges per a aquesta empresa. El reciclatge permet reaprofitar material que fins ara es llançava, redueix notablement les despeses de transport i evita el desgast d’imatge corporativa per un tema tan sensible als ulls de l’opinió pública com és el medi ambient.

Similar problema pateixen moltes altres indústries. Una empresa de detergent pròxima a Barcelona produeix 500 quilos de rebuig cada hora. També en aquest cas, Hevac els ha trobat una solució.