portada

DESCRIPC¨IÓ
Preparar el públic del futur.
TEXT: Xavier Pujol
 
Un punt de trobada ciutadà al cor de l’òpera
. TEXT: J. Casanovas ,
El nou grafisme del teatre pren el granat com
  a color característic
. TEXT: J. Casanovas,

 

Un punt de trobada ciutadà
al cor de l’òpera
text: J. Casanovas 

Els responsables del Liceu treballen encara en la definició exacta del gran espai situat sota el vestíbul principal, que es vol convertir en un lloc de trobada permanentment obert als amants de l’òpera i a tots els ciutadans. En aquest soterrani, d’uns mil metres de superfície, al qual s’accedirà des de la cantonada de la Rambla amb el carrer Unió, hi ha previst d’instal.lar, a partir dels primers mesos del 2000, tots aquells serveis complementaris que constituiran l’eix de la política comunicativa del teatre i la clau de la fidelització del nou públic.

Els principals serveis seran el Cafè del Liceu, el museu –amb una part fixa i una altra modificable en funció de les obres programades–, la mediateca amb el fons audiovisual del teatre i una botiga especialitzada en discos i publicacions sobre òpera que es vol convertir en un punt de referència imprescindible per als melòmans. En paraules de Josep Tardà, director de Màrqueting del Liceu, "aspirem que sigui un espai de trobada molt atractiu, que convidi tothom, i no solament els aficionats, a entrar i aprendre sobre el món de l’òpera."

Aquest espai quedarà connectat amb el gran foyer situat sota la platea de la sala, que acollirà els espectacles alternatius qualificats com a sessions golfes, recitals i activitats pedagògiques. També, a partir de la temporada vinent, hi ha previst fer-hi breus conferències introductòries a les obres programades.

El director general del teatre, Josep Caminal, considera que, perquè aquesta política de fidelització del públic sigui completa, s’haurà

de resoldre també el problema del transport públic de nit i acabar de definir adequadament l’oferta de restauració, "un tema que cap teatre no té ben solucionat", en paraules seves. De moment s’han previst diverses possibilitats de mínims: un bufet lliure en la zona del foyer al final de les representacions, safates per picar als entreactes, una copa de cava al Saló dels Miralls i refrescos i entrepans al Cafè del Liceu i als bars situats en la zona de circulació del foyer i al quart pis.

Josep Caminal assegura que els nous espais de què disposa el públic són prou suggestius per fer oblidar als ocupants de les llotges l’antic costum de quedar-se als reservats durant els entreactes. "En aquest terreny el nou Liceu no té res a veure amb l’antic", explica el director general. "L’atractiu d’estar-se a l’avantllotja s’ha perdut, perquè sens dubte tothom preferirà anar a passejar al foyer, al museu o al Saló dels Miralls". De tota manera, no s’han deixat als nostàlgics gaires alternatives, ja que una part de les avantllotges ha estat eliminada, i l'altra, reduïda substancialment.