english


portada

CARTA OBERTAportada de BMM
correu
arxiu

Cap a una
nova etapa

 


"La cultura, sempre crítica amb ella mateixa, sempre en debat, no és tan sols la mantega sobre el pa de la vida; n'és el pa, i això sempre ha estat reconegut com una realitat a Barcelona." Aquesta afirmació correspon a Robert Hughes i al seu pregó de la Mercè, una intervenció en la qual va parlar de Barcelona com un exemple excel.lent d'allò que es pot fer en el teixit d'una ciutat combinant diners públics i imaginació individual.

Cultura i crítica. Civisme i exigència constant. Orgull de ciutat i inconformisme. Aquests binomis, i altres d'equiparables, defineixen i expliquen en gran part la Barcelona d'avui i la projecten cap al futur immediat. Són conceptes la combinació dels quals s'ha produït amb encert, sense dirigismes però sí amb el lideratge de la ciutat, a partir de diàleg i complicitats àmpliament compartides.

Són conceptes que han cristal.litzat molt especialment en les darreres tres dècades, un període que en aquestes pàgines és motiu de reflexió i recordatori, tant en el balanç sobre les grans fites d'activitat cultural dels darrers 25 anys a Barcelona com en l'últim capítol de la memòria del segle que ens ofereixen Josep Maria Huertas i Jaume Fabre.

B.MM ha resseguit amb atenció i rigor un bon tram d'aquesta trajectòria. Ho ha fet des del seu inici el 1986 i en la segona època que vam encetar el març del 1995, amb un exemplar especialment dedicat al Museu d'Art Contemporani de Barcelona, aleshores acabat d'inaugurar. I ho seguirà fent, amb més empenta i novetats destacades, en la tercera etapa que obrirà al gener del 2001. La revista iniciarà segle i mil.lenni amb noves seccions, encara més ben documentada i fent guanyar pes a la reflexió, el debat i l'opinió. En definitiva, apostant per una renovació i un impuls que hauran de ratificar i augmentar la qualitat que sempre ha perseguit i l'interès que s'ha esforçat a suscitar.

Mentre esperem el 54, no puc estar-me de recomanar la lectura d'aquest número 53, i si em permeteu la tria, suggerir-vos l'informe sobre el verd urbà, un element que evidencia l'estimació que Barcelona sent per l'espai públic i que hem d'entendre com un bé de tots i de cadascú. Per això el verd és un dels objectes d'atenció principal de la nostra ciutat, i per això és capaç d'atraure el treball de noms tan destacables com el d'Enric Miralles, l'arquitecte que ens va deixar en plena efervescència vital i professional i que, entre altres obres, ens ha llegat el disseny del que serà el parc de Diagonal Mar. El petit homenatge que li fem en el B.MM que teniu a les mans és un deure que no podíem ni volíem obviar.

Joan Clos Alcalde de Barcelona