english


portada

MISCEL.LÀNIAportada de BMM
correu
arxiu

FÒRUM 2004
Les grans línies de l'esdeveniment

 

El Fòrum Barcelona 2004 disposa ja d'un projecte de programa, amb set grans línies d'oferta. Un jurat internacional ha seleccionat els equips que desenvoluparan l'àmbit de les grans exposicions.
A l'hora de tancar aquesta edició era imminent la presentació dels projectes constructius de l'àrea on se celebrarà l'esdeveniment.

Preparació del terreny a l'àrea que ha d'acollir el Fòrum, en el sector litoral pròxim al riu Besòs
© Joan Guerrero  

Aprovat el projecte de programa
L'Assemblea General del Fòrum 2004 va aprovar en la reunió del mes de desembre passat el projecte de programa de l'esdeveniment, que s'estructura en set grans línies d'oferta: les activitats a l'aire lliure a la Plaça de les Cultures, les grans exposicions, el Festival Mundial de les Arts, els congressos, debats i conferències, els grans espectacles, el Fòrum Virtual i el projecte educatiu.
Així mateix, es va acordar un pressupost de 51.500 milions de pessetes, que assumiran a parts iguals les tres administracions que constitueixen l'organisme: l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el govern espanyol.

Les exposicions ja tenen organitzadors
El 10 de juny de l'any passat es va convocar un concurs internacional d'idees per a l'organització de les tres grans exposicions que tindran lloc en diferents espais del recinte. Al concurs s'hi van presentar 62 propostes elaborades per 45 equips diferents procedents de tot el món.
Per a la realització de l'espai expositiu Del so a la veu, a principis de desembre el jurat del concurs va seleccionar l'equip nord-americà Ralph Appelbaum Associates, autor entre altres projectes del Museu d'Història Natural de Nova York i del Museu de l'Holocaust de Washington. Per a la tercera exposició, Aventures de l'esperit. Vells i nous mites, es va seleccionar l'empresa GAO, Idees i Projectes, que ha desenvolupat mostres com Homage to Barcelona, a Londres; Barcelona, la ciutat i el 92, o Miquel Barceló, 1987-1997. Tots dos equips presentaran les seves propostes amb les millores indicades pel jurat internacional que va decidir el concurs. Pel que fa a la segona mostra, Habitar el món, el concurs va quedar desert, per la qual cosa el Fòrum n'assumirà directament l'organització.
Del so a la veu se situarà a l'edifici central del Fòrum Barcelona 2004 i es dedicarà, a grans trets, al fenomen de la comunicació humana. Contemplarà, entre altres aspectes, l'impacte de la globalització, des dels fenòmens migratoris i de convivència multicultural fins a les noves formes de comunicació generades per Internet.
Habitar el món tindrà com a escenari l'esplanada central del recinte. La mostra oferirà una àmplia panoràmica de les formes d'implantació territorial de les diferents cultures, així com del seu impacte sobre el medi ambient.
Pel que fa a la mostra Aventures de l'esperit. Vells i nous mites, tindrà lloc a l'Hangar-Marina Seca i reflectirà la diversitat de formes culturals, mites i rituals amb què l'ésser humà ha expressat al llarg de la història les seves inquietuds sobre l'origen de l'univers, el sentit de la vida, la mort i la transcendència, l'amor, la pau i la guerra, i els ideals que han alimentat la seva creativitat.

La web del Fòrum (www.barcelona2004.org), que ha rebut ja més de mig milió de visites.

© Antonio Lajusticia  

Mig milió de visites al Fòrum Virtual
La web del Fòrum (www.barcelona2004.org) ha superat ja el mig milió de visites des que va ser creada a finals de 1998. Els seus objectius són donar a conèixer el Fòrum, formar una comunitat de persones interessades en el projecte, crear aliances amb altres organitzacions actives en els temes del Fòrum, desenvolupar i obtenir continguts per al seu programa i atraure-hi participants.
Entre els seus espais actuals destaquen el Club 2004, l'informatiu L'Observatori de la Crisi, la revista electrònica Focus 2004 i l'àmbit de discussió Diversitat cultural i globalització. La web publica setmanalment un butlletí de correu electrònic, 2004 Exprés, per informar de les últimes novetats relatives a la preparació de l'esdeveniment.

Presentació dels projectes arquitectònics
A hores de tancar la present edició era imminent la presentació dels projectes definitius per al disseny urbanístic i la construcció dels espais de l'àrea que acollirà el Fòrum, en el front litoral pròxim al Besòs.
Els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià, integrants del Consorci del Besòs, van convocar un concurs internacional que comprenia 24 projectes, al qual es van presentar 157 propostes de dins i fora del país. Els projectes es van adjudicar el mes de setembre passat.
Entre els més destacats hi ha l'edifici de convencions, encarregat a Josep Lluís Mateo (MAP Arquitectes); l'edifici i la plaça del Fòrum i el seu aparcament, adjudicat a Herzog & Meuron, responsables de la nova Tate Gallery de Londres, i l'hotel de la plaça del Fòrum, que realitzarà Enric Massip Bosch i l'equip Nous Arquitectes.
El recinte del Fòrum serà una combinació d'estructures temporals i permanents que, un cop tancat l'esdeveniment, es destinaran a diversos usos en l'àrea reurbanitzada del Besòs. L'edifici central, amb una sala capaç d'acollir fins a 4.000 persones, juntament amb el palau de convencions, passaran a integrar el futur Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB).

El Festival Mundial de les Arts, els grans espectacles, les exposicions i les activitats a l'aire lliure configuren -juntament amb els congressos, el Fòrum Virtual i el projecte educatiu- el programa d'activitats del Fòrum Barcelona 2004.

CANDIDATS A GESTIONAR EL CENTRE DE CONVENCIONS
És imminent una decisió sobre el grup empresarial que s'ha d'encarregar de la gestió del Centre de Convencions. Quatre empreses van ser classificades en el concurs realitzat amb aquest objectiu: el grup barceloní Soteras, el francès General Location, l'anglosuís Rectory International i l'alemany Estrel Hotelbetrieb. Els dos primers opten només a la gestió del CCIB, i els altres, a la construcció, finançament i gestió del centre i dels dos hotels adjacents.

PRIMER CONGRÉS EN EL MARC DEL FÒRUM
El Fòrum comença a generar interès en les organitzacions internacionals que estan preparant les seves reunions de l'any 2004. A tall d'exemple, Vladimir de Semir, regidor de la Ciutat del Coneixement de l'Ajuntament, ha aconseguit que Barcelona aculli, en el marc de la celebració del Fòrum, el congrés de la Public Communication of Science & Technology Network (PCST).
La PCST Network, que reuneix uns 300 experts en els processos científics, culturals, socials i polítics del món actual, va acceptar la candidatura de Barcelona en el transcurs del seu últim congrés, realitzat al febrer.