english


portada

MISCEL.LÀNIAportada de BMM
correu
arxiu

FÒRUM 2004
Un projecte compartit

 

La societat civil barcelonina s'ha compromès amb la celebració del Fòrum. Un miler d'entitats socials i cíviques van mostrar al juny el seu suport a la iniciativa en un acte realitzat a la Universitat Pompeu Fabra, coincidint amb la visita del director general de la Unesco, Koichiro Matsuura. Un mes abans quaranta entitats culturals, educatives i professionals de Barcelona havien acceptat la invitació del Fòrum de vincular-s'hi a través
de les respectives programacions.

El director general de la Unesco, el japonès Koichiro Matsuura, va fer una visita de dos dies de duració a Barcelona a mitjans del mes de juny passat, que va dedicar en gran part a conèixer el projecte impulsat per l'Ajuntament amb el suport de la Generalitat i del govern espanyol. Acompanyat per l'alcalde, Joan Clos, Matsuura va presidir un acte a la Universitat Pompeu Fabra, el dia 19, durant el qual un miler d'entitats cíviques i socials barcelonines van expressar públicament el seu suport al Fòrum.
Les entitats, a través de quatre portaveus -els representants de la Federació d'ONG per la Pau, Arcadi Oliveras; del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Noemí Aiguagueros; de SOS Racisme, Miguel Ángel Essomba, i del Centre Unesco de Catalunya, Fèlix Martí-, van mostrar la seva disposició a col·laborar en l'esdeveniment, tot i que van insistir en la necessitat de reforçar els seus continguts de caràcter social.
Matsuura, que va reiterar l'aval de la Unesco a la celebració del Fòrum, va destacar que el seu gran èxit serà "la mobilització global a partir de les cultures".

Conveni amb el món cultural i professional
El primer pas en la implicació dels sectors socials en la celebració del Fòrum es va produir un mes abans, quan 41 institucions dels àmbits cultural, educatiu i professional van firmar un conveni amb els responsables del projecte. Per aquest acord, les entitats es van comprometre a organitzar i impulsar, en el marc dels seus respectius camps d'actuació, activitats adreçades a fomentar el diàleg, el coneixement i la reflexió entorn dels tres temes troncals de la diversitat cultural, el desenvolupament sostenible i les condicions de la pau.
Aquestes entitats participaran en aquells programes que es corresponen amb la seva especialitat i coordinaran la seva proposta amb la programació del mateix Fòrum i la de les altres entitats col·laboradores. A més, com a ambaixadores de l'esdeveniment, el promouran a les xarxes, els comitès i les institucions en què participin, tant d'àmbit nacional com internacional.
Aquest conveni, per tant, és una expressió de complicitat i comporta la possibilitat de crear noves sinergies entre les entitats activament implicades en el desenvolupament cultural, econòmic i acadèmic del país. És, també, un mitjà per enfortir els debats des de la pluralitat i la diferència.


Entitats signants del conveni:
Associació Col.legial d'Escriptors de Catalunya
Associació Consell Català de la Música
Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya
Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona
Centre Català del PEN Club
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Cercle d'Economia
Consorci de l'Auditori i l'Orquestra
Consorci de les Drassanes de Barcelona - Museu Marítim
FAD Foment de les Arts Decoratives
Federació Catalana de Cineclubs
Fundació Antoni Tàpies
Fundació Arqueològica Clos - Museu Egipci de Barcelona
Fundació Bosch i Gimpera
Fundació Dia Mundial del Llibre de Catalunya
Fundació Jaume Bofill
Fundació Joan Miró
Fundació Politècnica de Catalunya
Fundació Universitat Autònoma de Barcelona
Gran Teatre del Liceu
Gremi de Galeries d'Art de Catalunya
Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya
Gremi d'Editors de Catalunya
Institució de les Lletres Catalanes
Institut Català de la Mediterrània
Joventuts Musicals
Museu d'Art Contemporani de Barcelona
Museu d'Història de Catalunya
Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona
Museu Nacional d'Art de Catalunya - MNAC
Museu Picasso
Palau de la Música Catalana
Societat General d'Autors i Editors
Teatre Nacional de Catalunya
Universitat Autònoma de Barcelona
Universitat de Barcelona
Universitat Oberta de Catalunya
Universitat Politècnica de Catalunya
Universitat Pompeu Fabra
Universitat Ramon Llull