english


portada

REVISTA BREUportada de BMM
correu
arxiu

Els "25 anys" del Teatre Grec


Es compleixen 25 anys de la mítica temporada del 1976 al Teatre Grec. Aquell any, l'Assemblea d'Actors i Directors de Teatre de Catalunya va impulsar un festival de teatre que no es limitava a unes quantes representacions nocturnes. Aquella etapa autogestionària (1976-1977) pretenia impulsar l'escena teatral en el postfranquisme, en plena transició.Es volia fer teatre de qualitat, però també empènyer les institucions a construir espais teatrals públics i, en definitiva, entendre la cultura no com un luxe, sinó com una necessitat.


L'any 1979, acabades de celebrar les primeres eleccions de la democràcia recuperada, el Grec va passar a ser organitzat directament per l'Ajuntament de Barcelona. Es van convocar uns cicles que, a la llarga, acabarien configurant el Festival d'Estiu de Barcelona.
Des d'aquell llunyà 1976, el Grec sols ha faltat un any a la seva cita amb les nits d'estiu barcelonines. Pel teatre de Montjuïc hi han passat moltes de les millors figures de l'escena catalana, espanyola i internacional, però també del panorama musical.
Els orígens del Grec de Montjuïc com a instal.lació teatral són, és clar, molt anteriors al 1976. El recinte va ser construït als anys vint, segons un projecte de Ramon Raventós, i els seus voltants van ser urbanitzats amb jardins de Nicolau Maria Rubió i Tudurí. L'espai es va inaugurar el 1929 amb motiu de l'Exposició Universal amb grans expectatives. Però el cert és que sempre va tenir un ús molt limitat, sens dubte a causa del fet de ser un espai a cel obert. El 1929 sols va acollir quatre activitats, el 1930 s'hi van fer festivals clˆssics, el 1931 Margarida Xirgu hi va protagonitzar Electra i el 1933 Medea, el 1934 s'hi van fer dues festes privades, el 1935 va tancar, el 1936 va servir d'escenari per a una festa privada...


El teatre va romandre tancat entre els anys 1937 i 1951. El 1954 va començar a rebre els Festivales de España. Aquesta iniciativa portaria a Montjuïc autors clàssics i espanyols, i s'allargaria fins al 1969. Els festivals comptaven amb el suport de l'Ajuntament de la ciutat i, com no podia ser d'una altra manera, tenien lloc a l'estiu.
Després d'uns anys de tancament, a principis dels anys setanta, el consistori va restaurar l'espai, i el 1973 s'hi va representar Numancia, de Cervantes. El Teatre Grec es va començar a consolidar com un espai públic privilegiat, molt adaptat a les nits d'estiu. El 1974 i el 1975 va acollir obres d'Espriu o Salvat Papasseit, però també ballet contemporani i les actuacions musicals de Víctor Manuel, Ana Belén, Serrat o Camilo Sesto.