Una oferta generosa, variada i de qualitat

A Catalunya abunden les possibilitats de gaudir de l'art flamenc i d'enriquir els coneixements que en tenim grācies als , concerts i jornades que se celebren al llarg de l'any.

Actuació a
Ciutat Vella.

Enrique Marco  

Si algun aficionat al flamenc empedreït hagués de venir a viure a Barcelona per qualsevol circumstància de la vida, potser ho faria pensant que tindria poques oportunitats de gaudir de la seva afició. Però una vegada instal.lat i per poc que es preocupés per informar-se'n, descobriria que, al contrari, l'oferta flamenca a Catalunya és generosa, variada i de qualitat, fins i tot algunes vegades difícil d'atendre en la seva totalitat.
Fem un repàs, necessàriament succint, de les activitats i programacions flamenques més destacades que s'ofereixen al llarg del curs.

Programes de la Peña Antonio Mairena.


La febre de tardor

Després de tornar de les vacances estiuenques no seria gens estrany que la barcelonina festa de la Mercè oferís algun concert flamenc, sempre en algun dels seus magnífics espais, com a aperitiu del que vindrà després.

Entre setembre i octubre se celebra la Mostra Flamenca de Badalona, per iniciativa de la Tertúlia Flamenca d'aquesta ciutat, en què s'ofereixen exposicions i conferències il.lustrades. Aquest any se'n farà la quarta. L'octubre tindrem les Jornades Culturals Flamenques de Cerdanyola, que cada any organitza la penya flamenca d'aquesta població i que enguany assoliran la dissetena edició, amb exposicions i concurs de pintura, conferències il.lustrades, recitals, teatre i presentacions de llibres; unes jornades que sempre compten amb una alta participació.

Carmen Linares al Festival de Flamenc 1991.

   

La tardor és una època àlgida per al flamenc a Catalunya. Totes les pe-nyes flamenques i entitats culturals comencen a organitzar les seves activitats flamenques setmanals, animades pels artistes del cante, del ball flamenc i de la guitarra que viuen a Catalunya, a més d'actuacions dels artistes de la copla i amb una destacada participació dels quadres de ball, propis i aliens, planters sempre fructífers d'afició. Destacar alguna d'aquestes activitats es fa difícil; enumerar-les seria prolix i tediós. Sí que convé fer ressaltar, pel seu interès i pel seu caràcter poc habitual, les tertúlies que periòdicament organitza la Peña Flamenca de Manlleu i els Cursos Didàctics del Rincón Flamenco de la Casa de Andalucía de Barcelona que cada setmana s'ofereixen en aquesta entitat.


Època de concursos

Aquesta és també l'època de concursos, durant la qual se celebren alguns dels més importants i populars. Així doncs, el Yunque Flamenco i El Candil estan dedicats al cante i són biennals; el primer se celebra en anys imparells i el segon en els parells, amb tretze i deu edicions celebrades, respectivament. El biennal Certamen Nacional de Guitarra Flamenca "Ciutat de l'Hospitalet", que organitza la Tertúlia Flamenca d'aquesta ciutat, se celebra els anys imparells. Finalment, dins del capítol de concursos, també biennalment, en anys parells, l'Asociación Cultural Andaluza de l'Hospitalet convoca el seu certamen Jóvenes Valores del Baile Flamenco en aquesta època de l'any.

Activitats que es fan a Sant Adrià, Cornellà i Cerdanyola

No són els únics concursos que se celebren a Catalunya. La Peña Juan de Arcos de Badalona té el seu propi. També la Casa de Andalucía de la Llagosta organitza des de fa catorze anys el de cante jondo d'aquesta població i, finalment, l'Asociación de Hijos de Almáchar de Cornellà n'organitza dos, l'un general i l'altre monogràfic: el Concurs Nacional dels Cantes de Màlaga, triennal, únic de les seves característiques i que enguany ja celebra la setena edició, dedicat sempre a homenatjar un creador de malaguenyes.

Entre els mesos d'octubre i novembre té lloc el cicle Flamenc a Horta Guinardó, amb actuacions musicals, exposicions i tallers de ball, cajón i guitarra flamenca. El novembre la Casa de Huelva de l'Hospitalet organitza el Festival de Fandangos, en el qual sobresurten dues cites temàtiques, la Muestra de los Cantes Mineros y de Levante -aquest any serà la quarta-, de la Tertúlia Pencho Cros, i el festival La Sartén de los Prestiños, de la Casa de Écija, dedicat a les nadales, que se celebra a l'Hospitalet. El Nadal i els seus cantes també protagonitzen el Festival de Cors Flamencs de Cornellà, i activitats en altres poblacions.

Javier Barón al Festival de Flamende "la Caixa".

   


El Dia d'Andalusia

Són molt nombrosos els actes, amb el flamenc de protagonista, que s'organitzen al voltant del Dia d'Andalusia. Els que tenen més fama són, sens dubte, el Festival de la Casa de Andalucía de Sant Vicenç dels Horts i, a l'Hospitalet, el memorial Antonio Mairena i la Mostra de Ball "Ciutat de l'Hospitalet", organitzats respectivament per la Peña Mairena i l'Asociación Cultural Andaluza d'aquesta ciutat. El primer, que fins fa dos anys se celebrava a la tardor, ha arribat a la dissetena edició, i la segona, de caràcter biennal, que s'alterna amb el certamen de la mateixa entitat organitzadora, celebrarà la vuitena edició el pròxim any. Tots dos compten sempre amb la participació d'artistes de primera línia.

Programes del certamen Jóvenes Valores, del Festival de Ciutat Vella i del Dia d'Andalusia juntament amb les bases del premi González Climent.Enrique Marco


Enrique Marco

Rancampino i El Habichuela a Nou Barris

 

De Setmana Santa a maig
Per Setmana Santa arriben diverses exaltacions de saetes i concursos del mateix cante. Després, les sevillanes noves per animar els dies i les nits de la Fira de Sant Adrià o les Cruces de Mayo de Sant Joan Despí, Cornellà, Sant Boi, el Prat…
I amb maig, noves ofertes flamenques. La més veterana i que té més tradició és el Festival Flamenc Roser de Maig, Nit de Cante Jondo, que se celebra a Cerdanyola i que ja ha ofert catorze edicions. D'altra banda, la Tertúlia Flamenca de Badalona organitza les seves Jornades Culturals Flamenques, amb diverses conferències il.lustrades, que en la cinquena edició s'han centrat en Manuel Torre y Jerez. Aquesta última entitat és la que acostuma a organitzar i produir periòdicament escenificacions flamenques, sempre atractives. La que ha ofert aquest any, amb el títol Tres ecos perdidos, va versar sobre Manuel Benítez, Fernando Quiñones, Rafael Alberti i les seves poètiques respectives.

Programes d'activitats juntament amb el llibre del congrés de l'Hospitalet
i una imatge de l'actuació de Manolo Sanlúcar a Ciutat Vella.

Barcelona ha tingut el passat mes de maig dues ofertes flamenques de pes, el 7è Festival de Flamenc de Ciutat Vella i el novell Flamenc a Nou Barris, que ha nascut amb voluntat de permanència. Tots dos han ofert tres nits d'espectacles amb figures de primeríssima línia; el primer, a més, amb participació d'artistes catalans dues nits.


Activitat estiuenca
Els mesos de juny i juliol ofereixen una variada i rica oferta flamenca. Se celebren durant aquest període el Concurs de Cante Flamenc del Centro Cultural Gitano la Mina de Sant Adrià de Besòs, que ha arribat a la desena edició; el cicle Broche de Oro de la Peña Antonio Mairena de l'Hospitalet, amb conferències i un festival de clausura; els festivals del Prat i Manlleu, i el Festival d'Art Flamenc de Catalunya, que se celebra a Cornellà de Llobregat des de fa disset anys. Aquest és el festival que té la programació més àmplia i variada de tots els que se celebren a Catalunya. Té lloc al llarg d'un mes, en el qual s'ofereixen cinc espectacles -alguns de producció pròpia-, dues exposicions, recitals i vetllades a les penyes, conferències i presentacions de llibres i discos. L'organització és a càrrec de l'Ajuntament i la Coordinadora d'Entitats Flamenques i Andaluses de la ciutat, que, des de sempre, han tingut com a objectiu que estigués dirigit al conjunt de la ciutadania i no a un sol sector de la població, a més de comptar amb una equilibrada participació dels artistes catalans i no catalans i donar suport als més joves.


Enrique Marco

Convocatòria del Concurs de Cant Flamenc de la Mina, i actuació d'Agujetas a Ciutat Vella.

A aquesta oferta específica cal sumar-hi els espectacles flamencs programats dins del festival Grec i una de les nits del Festival de Dansa de Castelldefels tradicionalment dedicada al flamenc.
Si, a més, tenim en compte que, de tant en tant, en els teatres barcelonins recalen les companyies de dansa i els espectacles flamencs en gira, i que hi ha sales, com el Jazz Si Club i el Círcol Maldà, que periòdicament també ofereixen flamenc, hem de concloure que qualsevol aficionat té prou possibilitats de satisfer el seu gust.

Antonio Coca-Bonilla