_ El Museu d'Història de la Ciutat fa 60 anys        


El Museu d'Història de la Ciutat ha organitzat una sèrie d'actes amb motiu del 60è aniversari de la seva fundació, la qual es va produir el 14 d'abril de 1943. Des del 4 d'abril fins al dilluns 21 d'abril, més de 13.000 persones han participat en els actes programats (visites comentades, rutes històriques, tallers, espectacles de circ i de música...) i han visitat les exposicions temporals especialment dedicades a la celebració: "60 anys, 60 objectes. Les col·leccions del MHCB", al Saló del Tinell, i "Instants del subsòl arqueològic".
El dilluns, 14 d'abril, dia de l'aniversari del Museu, 77 barcelonins i barcelonines de totes les edats i que complien anys el mateix dia, van poder compartir el seu aniversari visitant el Conjunt Monumental del Museu d'Història de la Ciutat a la plaça del Rei i foren obsequiats amb un regal d'aniversari.
www.museuhistoria.bcn.es


 Amb motiu d'aquest aniversari, el Museu ha presentat un conjunt de novetats: el web del MHCB, un nou canal de comunicació obert a tothom; el nou vídeo de presentació El Museu fa història, una síntesi dinàmica i divulgativa sobre el passat, present i futur de la institució; el personatge anomenat Lucius Minicius, que fa descobrir a nens, nenes i grans el passat romà de la ciutat, i La ruta per la Barcelona romana: una nova senyalització al carrer de les restes de l'antiga Barcino

La Barcelona de Lucius Minicius
Lucius Minicius Natalis era fill d'una important família de patricis de Barcino, el pare del qual va arribar a ser senador a Roma i procònsol de la província d'Àfrica (Líbia). Va ser amic i company de l'emperador Trajà. Lucius Minicius també va fer carrera política a Roma i va arribar a ser cònsol i procònsol de Líbia, però abans, l'any 129, a la 227a Olimpíada, quan tenia 32 anys, va guanyar una cursa de quadrigues.
Aquest personatge és el presentador del nou material que, amb el títol genèric de La Barcelona de Lucius Minicius, el Museu d'Història de la Ciutat ha publicat perquè el públic familiar (entès aquí el terme família en el sentit més ampli) pugui visitar la col·lecció permanent del Museu de manera autònoma, entretinguda i educativa, cooperativa i diversa.
Autònoma, perquè a l'usuari no li cal fer reserva, no té aforament limitat, no necessita guia, no té horari establert i fins i tot pot començar la visita un dia i acabar-la un altre.
Entretinguda i educativa, perquè ha de resoldre una sèrie d'enigmes, conflictes cognitius o, simplement, qüestions que li planteja en Lucius Minicius al llarg d'un determinat recorregut. A més, la resolució d'aquests problemes suposa per al visitant la creació d'un bon material de consulta sobre la vida quotidiana dels romans a Barcino.
Cooperativa, perquè fa participar el públic adult com a guia i conductor del joc, perquè hi ha qüestions que els infants només podran resoldre amb l'ajuda dels grans. Finalment, diversa, perquè cada grup familiar pot triar el tipus de visita que fa (o l'aspecte de Barcino que vol conèixer) en funció del quadern de visita que triï.
Per començar s'han publicat dos títols: De compres per Barcino, sobre la vida quotidiana als tallers del subsòl arqueològic (bugaderia i tintoreria, i factories del vi i de la salaó del peix), i La domus, una casa romana, sobre les diferents estances d'una domus i l'aixovar que hi havia i les activitats que s'hi feien.
L'any 2004 s'editaran dos títols més: l'un relacionat amb el món de la mort, a partir de la museïtzació de la necròpolis romana de la plaça de la Vila de Madrid, i l'altre sobre els usos de l'aigua (aqüeductes, termes, clavegueres...) en el món romà.
Quan el grup familiar compra un quadern de visita, també rep la guia de l'adult, un llapis, i tantes butlletes de resposta com membres tingui. També se l'informa que han d'omplir les butlletes i deixar-les a l'urna del taulell de taquilles, perquè entraran en un sorteig de tres lots de regals de la botiga i llibreria del Museu.
El sorteig serà públic i es farà en el context d'un acte lúdic adreçat a totes les famílies participants. A més, tots els nens i nenes començaran a rebre al seu domicili una publicació quadrimestral amb notícies i jocs relacionats amb el passat romà de la ciutat, i podran visitar el racó del Lucius a la pàgina web del Museu.
Amb La Barcelona de Lucius Minicius, el Museu d'Història de la Ciutat s'adreça especialment a un públic familiar cada vegada més ampli que cerca un oci de qualitat i vol oferir-li un ampli ventall d'activitats per crear una relació afectiva i de llarga durada entre les famílies i el Museu.

Museu d'Història de la Ciutat www.museuhistoria.bcn.es
Plaça del Rei s/n
Tel. 93 315 11 11
museuhistoria@mail.bcn.es


  contacte     la municipal de barcelona            actualització març 03
www.bcn.es/publicacions